top of page

GET INSPIRED BY: LOUISE DAM
De fleste af os sætter stor pris på den tryghed, det giver at have familie og venner i nærheden. At vide at de nærmeste kun er en gå – eller max en køretur – væk, giver ro og overskud. Den luksus har månedens ‘get inspired by’ kvinde fravalgt. De trykke rammer har hun i stedet byttet ud med uforudsete udfordringer, eventyr og et liv, hvor hun ikke ved, hvad i morgen bringer.

Månedens “get inspired by” handler således, om at tro på sig selv, følge sin mavefornemmelse, gå i mod strømmen og nyde livet mens men har det.

Som nyuddannet fashiondesigner scorede hun drømmejobbet hos et af Danmarks største modehuse. Hun sad i den stilling, hun altid havde drømt om – og som fik mange andre kvinder, til at kigge misundeligt på hendes visitkort. Alligevel var det ikke lykken for 28 årig Louise Dam. Hun sagde drømmejobbet op og rejste ud i verden på eventyr.

FORLOD DRØMMEJOBBET FOR AT TAGE PÅ EVENTYR
Skal hun beskrive sig selv med tre ord, er eventyrlysten, livsbegejstret og nysgerrig de første ord, der popper op i hovedet på den naturligt smukke Århusianer. Tre ord hun i den grad har bevidst, passer perfekt til hende.

– Jeg har besøgt omkring 30 lande indtil nu, og jeg har bosat mig i et par stykker af dem. Snart forlader jeg min vietnamesiske bopæl for at prøve Sydkina af, det er jeg ret spændt på, fortæller Louise Dam.

At Louise Dam skulle ende med at bruge flere år på at opleve verden, har ikke altid ligget i kortene. Efter et langt uddannelsesforløb var hun endelig færdiguddannet designer og havnet i et godt job. Udefra set kørte hendes liv på skinner.

– Da jeg var færdiguddannet havde jeg ret meget gåpåmod. Havde du spurgt mig fem år tidligere, ville jeg højst sandsynligt have beskrevet mit drømmejob, som det jeg fik allerede efter et par år på arbejdsmarkedet. Design, rejser og fuld fart på, fortæller hun.

Alligevel oplevede den blonde eventyrer, at drømmen ikke var hvad hun havde håbet på.

– Ret hurtigt opdagede jeg, at det slet ikke var lykken for mig. Ideen om noget og realiteten kan være to vidt forskellige verdener. For mig var det svært at indrømme, at det jeg havde drømt om, ikke var det jeg i virkeligheden ville, men jeg var stædig og kæmpede imod min mavefornemmelse i ret lang tid, indtil jeg slet ikke kunne være i det mere og forlod det, som udefra set var starten på en spændende og god karriere, siger hun.

LOUISE DAM: I MANGE ÅR PRØVEDE JEG BARE AT PASSE IND «
At det store karriereræs ikke var noget for Louise Dam, har hun egentlig altid været klar over, alligevel var det svært at gå andre veje.

– Jeg har, siden jeg var barn tænkt, at et 8-16 job ikke var interessant for mig, men jeg oplevede samtidig, at der ikke var et alternativ til det forpligtende ‘maskinrutinerede’ voksen liv, som jeg så de fleste voksne levede, fortæller hun og fortsætter.

– I mange år prøvede jeg bare, at passe ind og ændre min facon, men når man arbejder imod ens mavefornemmelse og følelser oplever man næsten kun modgang i det man laver, og det er yderst utilfredsstillende.

Louise Dam sagde sit job op, og stod pludselig med en helt masse tid i kalenderen, og valgte at købe en enkelt billet til Asien. En beslutning hun aldrig har fortrudt.

– Det nytter ikke, at leve sit liv efter “jeg skal,” eller “jeg burde,” for det er alt sammen noget, som vi fortæller os selv. Vi skal ikk e noget udover at sove, spise og drikke for at overleve. Resten er tilvalg – og alle valg har konsekvenser. Da jeg besluttede, at rejse ud havde jeg igennem længere tid indset, at mit materielle liv ikke rigtig havde stor værdi for mig længere, og ønsket om at leve mere let og frit var en drøm for mig. Derfor besluttede jeg, at sælge så meget jeg kunne, og det frigav en portion penge, som jeg kunne rejse overraskende længe for, fortæller hun, og fortsætter:

– Da jeg tog afsted, vidste jeg ikke, om det ville blive til en rejse på tre uger, tre måneder eller tre år. Jeg besluttede bare at tage afsted, og når jeg ikke synes, at det er spændende eller sjovt mere, så er det jo bare at stoppe. Det er helt op til mig, og det synspunkt holder jeg fast i. Der er ingen regler, slår hun fast.

I dag har Louise Dam rejst lidt mere end ét år. Det er lang tid væk fra venner og familie, men det betyder ikke, at hun altid er alene.

– Selvfølgelig savner jeg dem fra tid til anden, men jeg er heldig at have gode og stærke relationer til mine venner og min familie, så den fysiske afstand gør ikke relationen svagere. De ønsker for mig, som jeg ønsker for dem, at være fri til at gøre det som føles rigtig og gør en glad, fortæller hun og fortsætter:

– At rejse alene er frihed for mig. Jeg ønsker at være fri til at rejse hvorhen jeg til, når jeg vil. Jeg er ikke bange for at rejse alene, faktisk er det den bedste måde at møde nye mennesker på. Når man rejser alene er man mere social, og det er klart, at hvis jeg møder nogen. hvis selskaber jeg nyder rigtig meget, så deler jeg gerne oplevelser og rejser med dem på min vej.

LOUISES RÅD TIL ANDRE DER ØNSKER EN BEDRE HVERDAG:
Frihed er noget, Louise Dam sætter stor pris på, og som hun ønsker at alle skal opleve i deres liv.

– Jeg holder af at være fri. Fri til at vælge til og fra. Jeg ville ønske for alle mennesker, at de kunne være mere frie til ikke, at bekymre sig om mulige nederlag, eller at være bange for at gøre tingene på en anden måde. Man skal bare kunne trække på skuldrede og sige “nå pyt” og være ligeglad med, at man ikke “lykkes.” Jeg prøver hele tiden mig selv af, når jeg rejser, og enten nyder jeg, ellers også lærer jeg. Ligegyldigt hvilken af de to jeg ender op med, har jeg vundet, fortæller hun.

Til andre der drømmer om, enten at få en bedre hverdag, eller rejse ud i verden har Louise Dam et simpelt råd:

– Gør det! Jeg møder alt for mange, der siger, at de ville ønske, at de kunne rejse ligesom mig, men at det kan de ikke, fordi de har en stærk tro- og følelse af forpligtelse, der hvor de er. Det handler om at frigøre sig fra den autoritet, som samfundets normer udgøre om “den rigtige vej,” og derimod findes sin egen vej, siger hun og fortsætter:

– Det lyder måske som en kliche, og det er det måske også, men det er vigtigt at være lykkelig. Hvad kan være mere presserende end din lykke? Går man med en daglig utilfredshed i forhold til ens liv og hverdag, så skal man ændre det. Ønsker man at rejse, lærer og se verden, så er det bare at komme afsted. Er du villig til at lære og lytte, så lover jeg, at du bliver klogere af at rejse. Hvis man virkelig vil lærer, må man opleve. Det tror jeg meget på.

Derfor mener hun heller ikke, at man skal lade frygt eller bekymringer for en rejse på ubestemt tid, komme i vejen for det eventyr der venter.

– Ubestemt betyder jo i virkeligheden bare – uden regler. Så du er fri til at tage til – og fravalg hele tiden. Køb en enkeltbillet og tag det som det kommer, understreger hun.

NÅR PENGENE SLIPPER OP
For et par måneder siden begyndte pengebeholdningen at tynde ud, og Louise Dam måtte til at se sig om efter måder at tjene penge på.

– Lige for tiden underviser jeg i engelsk i Vietnam, men der er mange måder at tjene penge på som europæer i Asien. Snart flytter jeg til Kina, og der vil jeg prøve flere kreative ideer af. Jeg kender flere, der arbejder ved at undervise i ting de er gode til. Madkurser, yoga, dans, levende statue osv, forklarer hun.

I en verden hvor vi hele tiden hører, at det er vigtigt at sætte sig mål, for at skabe fremdrift i vores liv, har Louise Dam igen valgt at gå imod strømmen. Der er nemlig ikke noget mål med hendes rejse, alligevel har eventyret allerede betydet meget for hendes personlige udvikling.

– Min rejse har ikke som sådan noget mål, udover at lærer en masse hver dag og nyde så meget som muligt. Selvom der ikke er et egentligt mål, kan jeg mærke, at jeg har lært meget om mig selv, er blevet mere selvstændig og har udviklet mig mentalt, fortæller hun.

Om hun nogensinde stopper med at rejse, og vender hjem til Danmark igen ved Louise Dam endnu ikke.

– Jeg har ingen returdato. Jeg tager alting dag for dag. Hvis jeg pludselig bliver træt af at rejse, så stopper jeg bare. Som sager er der ingen regler eller tidshorisonter. Jeg gør hvad jeg har lyst til, når jeg har lyst til det, slutter hun.

Er du selv eller kender du en inspirerende kvinde, som du synes vi andre skal høre om? Skriv en kommentar eller send mig en mail, med hendes navn og hvorfor du synes, at hun er inspirerende. Så kan det være, at hun bliver næste måneds ‘get inspired by.’ 🙂

// Josephine

Følg min blog: Facebook her Bloglovin her Instagram her Snapchat: Jhelbrandt


Commenti


bottom of page