top of page

KONTRASTERNES HOVEDSTAD // I SPEEDBÅD PÅ SAIGON RIVER


Nogen bor i blikskure, der står på pæle over floden, mens andre nyder udsigten fra deres penthouse på 46 sal. Nogen sover på gaden, mens andre klæder sig i designertøj og fester på eksklusive natklubber. Og nogen deler en skål ris og grøntsager til aftensmad, mens andre spiser Michelin. Verden er kontrastfyldt og Ho Chi Minh City må være kontrasternes hovedstad.

Jeg elsker den her by, fordi den har så meget at byde på. Her får du både det rå street kitchen og den trendy cafe, du får lokale butikker og store internationale malls og du får icetea på en plastikstol eller cocktails på toppen af en skyskraber. Selvom her er forskel på rig og fattig, så er der meget få hjemløse i bybilledet og generelt hersker en positiv og glad stemning, der gør det muligt at nyde byen uden dårlig samvittighed. Vietnameserne sætter sig nemlig ikke bare ned og venter på bedre tider. De er det mest hårdtarbejdende folk, der knokler for en bedre fremtid og ser lyst på tingene. Ret imponerende taget deres uhyggelige fortid i betragtning.

Efter mere end et år i fantastiske Ho Chi Minh City, har jeg efterhånden set de fleste sider af byen, og i lørdag fik jeg så endnu et perspektiv på. Andreas og jeg blev inviteret med et par andre danskere ud og sejle på Saigon River. Vi har sejlet på floden før, men ikke i et privat selskab, og det gav pludselig mulighed for at tage tingene i et mere roligt tempo, komme lidt tættere på kysten, og ind i nogle af de små afkroge.

Fra vandsiden ser man virkelig byens kontraster. Først sejler du forbi faldefærdige blikhuse, der er så primitive, at du ikke forstår, at mennesker bor sådan. Bagefter står de vildeste nybyggede villaer side om side med nyplantede palmer, mens folk svømmer baner i den ny anlagte swimmingpool foran, og lidt efter skyder byens imponerende skyline frem. Der er både grimt, smukt, by og naturlig langs flodens kyst, og det er imponerende at opleve, at kontrasterne ligger så tæt op og ned af hinanden. Det holder formegentlig ikke ret meget længere. Byen er i rivende udvikling, vietnameserne får flere penge mellem hænderne og snart vil de sidste, der endnu bor så primitivt forhåbentligt få mulighed for at rykke ind i nogle bare lidt bedre forhold.

Det var en sindssygt fed oplevelse igen at sejle på Saigon River, og hvis du nogensinde kommer til byen, må du ikke snyde dig selv for en tur. Man kan både booke hos turistselskaber, tage den nyåbnede vandtaxa eller betale en lille fiskerbåd for at sejle dig en tur.

コメント


bottom of page