top of page

TEST DIN OPMÆRKSOMHED

Jeg kan næppe være den eneste der kender til det der med at have mange bolde i luften, og ønske at døgnet bestod af tre ekstra timer? Nogen gange kan jeg godt komme til at købe lidt for stærkt og glemme at lytte til min krop. Igennem tiden har flere ‘eksperter’ faktisk advaret mig mod stress, og jeg afviser det altid med ‘at jeg godt kan lide, at have travlt’ men faktum er, at vi ikke selv altid opdager når stressen rammer. Den har heldigvis ikke ramt mig endnu og med tiden er jeg blevet meget bedre til også, at huske at koble af. Jeg svarede eksempelvis slet ikke på mails i sidste uge, da jeg var på ferie! Det er helt nyt for mig. Men husker du, at passe på dig selv og dine kollegaer eller klassekammerater?

Uanset om det er stress, en fysisk sygdom, dødsflad i familien eller noget helt fjerde, så kan det være svært, at finde ud af hvordan man skal agere overfor dem der er ramt. De fleste, inklusiv jeg selv vælger måske den ‘lette løsning’ og lader være med at nævne eller snakke om problemerne med dem der er berørt, fordi man nødig vil rippe op i noget og gøre dem kede af det, men faktisk er det ofte den helt forkerte måde at være på.

Hvis du gerne vil være bedre til at hjælpe dine nærmeste, så er det måske værd at læse nedenstående syv råd til hvordan du ikke skal opfører dig, når en kollega, ven eller veninde er i krise. De syv faldgrupper er lavet af Bente Fischer-Nielsen, som er stresskonsulent i Krifa.

1. Du undgårvedkommende Den første fejl, vi som kolleger typisk begår, er at undgåden, der står i en krise. Vi tør ikke spørge. Vi tør knapt nok kiggevedkommende i øjnene. Men det første, du kan gøre, er rent faktisk atsignalere, at du ved, hvad der er sket. Et blik kan være nok til at sende det signal.

2. Du reagererunaturligt Hvis du holder op medat gøre det, du normalt gør, skaber du en distance til den, der er i forvejener hårdt ramt og måske ensom. Selvfølgelig skal du vise hensyn, men du skalgøre de ting, du normalt plejer at gøre. Også selvom kollegaen ikke kan deltagepå samme måde som tidligere.

3. Du tagerunødvendige hensyn Nogle falder i den grøft, at de stopper med at involverekollegaen i faglige eller sociale ting. Men du skal ikke stoppe med at spørgedet kriseramte menneske, om han eller hun vil med til frokost eller med tilfest. Når blot du skaber rum for og lægger op til, at din kollega kan svarenej.

4. Du tror, at duskal tage ansvar for din kollega Du kan som pårørende hurtigt komme til at føle, at du skalbære din kollega. Du bliver måske nervøs, hvis din stress- ellerdepressionsramte kollega stopper et psykologforløb, og føler, at du har etansvar i det. Men det er for tung en byrde at tage ansvar for, at din kollegabliver rask igen. Som kollega til en kriseramt person skal du i de fleste tilfældevære med på sidelinjen.

5. Du stiller lukkedespørgsmål Det kan føles som en vanskelig kunst at starte en samtalemed en, der for eksempel lige har mistet en ægtefælle. I virkeligheden er detmeget enkelt. Det handler om at stille åbne spørgsmål. I stedet for at spørge:Er du ved at være ovenpå? Kan du stille det helt almindelige og enklespørgsmål: Hvordan går det? Eller: Hvordan går det med børnene?

6. Du tager dig ikketid Hvis du får alvor vil skabe rum for samtale, er du nødt tilat give dig tid. Og signalere, at du ikke har travlt. Først da kan der opstårlommer, hvor samtalen opstår, eller hvor I måske bare kan være stille sammen.Samtidig skal du huske at give mulighed for, at personen kan glide af på etspørgsmål. Eller du kan starte med at spørge, om personen har lyst til en snak.

7. Du tror, at du skalsige noget Hvis du ikke synes, det falder naturligt at spørge enkollega til hans eller hendes privatliv, behøver du ikke gøre det. Detvigtigste er, at du tør have øjenkontakt. Øjenkontakten har en meget vigtigsignalværdi for den, der har mistet, er syg eller på anden måde er ramt af enkrise.

Husk de syv faldgrupper næste gang du oplever, at en omkring dig har brug for ekstra støtte. 🙂

// Josephine
Følg min blog på Facebook her Bloglovin her Instagram her Snapchat: Jhelbrandt

Comments


bottom of page