top of page

COPENHAGEN FASHION SUMMIT

Connie Nielsen 01 - Copenhagen Fashion Summit

“You are wearing the story of the people who made your clothes.” Det var en af de sætninger der gjorde størst indtryk på mig, da jeg i april sad i operahuset i København til “Copenhagen Fashion Summit.” Jeg kiggede over på min veninde Maria, som jeg havde inviteret med og det var tydligt at hun tænkte det samme som mig.

Sammen med 1100 af modeindustriens vigtigste trendsættere, modehuse, indkøbere, producenter, modeller og designere havde vi netop set en film om, hvordan noget af det tøj vi køber i butikkerne bliver til. Vi så mennesker der blev behandlet helt uacceptabelt på deres arbejdsplads, hvordan de arbejder til ingen penge og uden alm. rettigheder som mulighed for at gå på toilettet i arbejdstiden. Både i Marias og mit hoved fløj tankerne. Hvem har lavet det tøj jeg sidder i? Hvilke mennesker har haft det i hænderne? Hvilken historie har jeg på?

Tankerne efter at have set den film var ret uhyggeligt. For hvem ønsker at bære på en uhyggelig historie om krænkelse af menneskerettigheder, urimelig behandling af miljøet og grov undertrykkelse?  Forhåbenligt ingen. Copenhagen Fashion Summit  er et vigtigt event der er med til at sætte fokus på vores alle sammens ansvar. Selvfølgelig har modeindustrien selv et ansvar, men os som forbrugere bør vi også tage del i ansvaret og stille krav til hvilken historie vores tøj skal kunne fortælle hvis det kunne tale. Sæt spørgsmålstegn, forlang svar og stil krav til dit yndlings modehus eller designer, lød opfordringen flere gange i løbet af dagen.

Press Conference_credit Methilde Schmidt_Copenhagen Fashion Summit__4

Copenhagen Fashion Summit by Helena Lundquist_7

På talerstolen var bl.a. Kronprinsesse Mary som er en at de mest inspirerende, overbevisende og imponerende kvinder jeg nogensinde har overværet. Hun var i sig selv en stor oplevelse. Blandt de andre gæster på talerstolen var økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vester, Livia Firth fra Eco-Age, Alan Robers fra Bangladesh Accord, Helena Helmersson ansvarlig for for bæredygtighed hos H&M, Eva Kruse direktør for Danish Fashion Institute og skuespiller og ambassadør for Copenhagen Fashion Summit Connie Nielsen.

.. Men den taler jeg fandt mest interessant var Vanessa Friedman, fashion editor hos Financial Times. Måske var jeg ekstra imponeret fordi jeg som journaliststuderende særligt bliver betaget og måske en anelse stolt over mit fag når jeg ser hvordan hun, som den eneste taler, der er uddannet journalist har ordet i sin magt på en hel anden måde end de andre på scenen. Hun fangede hele salen, trængte klart igennem og på trods af det alvorlige emne, var der også plads til et par sjove bemærkninger, der fik hele operaen til at grine og samtidig spidse ørerne endnu mere. Vanessa Friedmans budskab var bl.a. at “Sustanable Fashion,” (Bæredygtig mode) som var de to ord der blev sagt mest i løbet af hele konferencen, egentlig ikke giver nogen mening. Mode er noget der hele tiden udvikler sig og kræver nyt. Bæredygtig er derimod noget der er ikke forandre sig – noget der er holdbart. Altså er det to modsætninger som “varm kulde,” ” de store små” osv.

Vanessa Friedman lagde derfor vægt på, at vi i stedet skal snakke om “A sustainable wardrobe.” Sørg for at køb ting af god kvalitet, som holder mange sæsoner. På den måde bliver din garderobe bæredygtig – mere holdbar og du behøver ikke at skifte ud hele tiden. Det er godt for miljøet. En kvinde som i Vanessa Friedmans job kunne ellers godt være typen der havde træng til at altid at gå med de nyeste og hotteste trends, men Vanessa tænker bæredygtigt. Hvad passer mig og hvad kan jeg lide. Hendes bedste råd var “Køb tidsløst og skab dig en bæredygtig garderobe der holder sæson efter sæson.”


Participants-Copenhagen Fashion Summit

En af de mange ting jeg lærte om under Copenhagen Fashion Summit var bl.a H&Ms kamp for bæredygtighed. I hele verden – også her i Danmark, er der opsat nogle kasser i alle deres butikker hvor du kan indlevere det tøj som du ikke længere bruger. Så samler H&M tøjet og bruger det til at producere nyt tøj. På den måde er du med til at sikre at dit gamle tøj bliver genanvendt og det er sundt for miljøet. Det vil jeg da i hvert fald helt sikkert tænke på næste gang jeg skal af med noget af det tøj jeg ikke bruger længere.

Derudover har H&M en hel kollektion med tøj der er lavet på bæredygtigvis. Jeg har netop købt to ting fra den nyeste bæredygtige kollektion og jeg glæder mig til at vise jer det! Det er dejligt at jeg nu kan bære tøj som jeg med sikkerhed ved fortæller en god historie, uden at gå på kompromis med kvalitet og design.

Læs mere om Copenhagen Fashion Summit og se billeder fra dagen her.

// Josephine

Comments


bottom of page