top of page

INTERVIEW MED MODEL // COPENHAGEN FASHION WEEK


Mange piger drømmer om at gå på catwalken, i de nyste kollektioner, fra de hotteste designere under modeugen. De færreste ved dog hvad jobbet indebærer, udover de 2-5 minutter modellen er synlig på catwalken. Backstage til Freya Dalsjös show under Copenhagen Fashion Week, fangede jeg en af modellerne til en lille snak om hendes job på godt på ondt.


Stemningen er stresset før showet. Modellerne farer rundt, mens backstage crewet forsøger at få styr på tropperne. Den sidste makeup skal lægges, og håret får også en sidste omgang med hårsprayen, inden showet går i gang. Modellerne virker koncentreret, og det er tydligt, at de tager deres job meget alvorligt. Jeg forsøger at spotte, hvem jeg skal snakke med efter showet, men pludselig skal showet til at starte, og jeg må i stedet skynde mig ud på min plads, hvorfra jeg kan se showet. 


Modellerne komme fokuserede og skrabe på catwalken. De virker overbevisende, selvsikre og professionelle. Men det er en helt anden stemning  der møder mig, da jeg igen efter showet befinder mig backstage. Modellerne står nærmest og ryster. Deres øjne flakker, mens de snakker med hinanden, om hvordan showet er forløbet. Flere af dem er i tvivl om deres egen indsats. Når de første nerver har lagt sig, griber jeg fat i en af modellerne. Hun hedder Anne-Mette Ryom og hun vil gerne fortælle mig lidt om hendes job. 

Anne-Mette Ryom har arbejdet hos Unique Models siden maj 2012. Det her er hendes første show, og hun er lettet og glad over, at det hele nu er veloverstået. “Det var vildt fedt. Faktisk meget vildere end jeg havde troet” fortæller Anne-Mette Ryom. Hun er stolt og glad over, at hendes første show skulle være for designeren Freya Dalsjö, for Anne-Mette Ryom er vild med hendes tøj, som hun beskriver som overdrevet og råt.

“Jeg har været vildt nervøs, det er et stort show, for en stor designer, og vi skulle gå virkelig langsomt på catwalken, hvilket er virkelig svært” fortæller Anne-Mette Roymder straks supplere med “men jeg ville virkelig gerne tage en tur mere” 

Anne-Mette fortæller om sin arbejdsdag, at hun møder tre timer før showet skal gå i gang. Makeup og hår tager det meste af tiden. Der er fuld drøn på og folk stresser rundt omkring hende. “Det er svært at få tid til at spise, og det er virkelig irriterende” siger Anne-Mette Ryom. Hun vil ikke sige, at hendes arbejdsdag er hård, men hun understreger, at hun ikke ville kunne have mange dage i træk som denne her. 

“Håret gør ondt, og stylisterne er hårde. Folk taler ikke så pænt til hinanden, men det er jo fordi de er stressede” fortæller Anne-Mette Ryom. Modellerne bliver hunset meget med, og flere gange har Anne-Mette Roym taget sig selv i at tænke “helt ærligt, kald mig lige ved mit navn.” Hun forstår godt at den hårde opførsel ikke er personlig, men ærgrer sig alligevel over, at der ikke er tid til at behandle modellerne som faktiske personer. 


Jeg spørg Anne-Mette hvad hun bedst kan lide ved sig selv, og straks begynder hun at fnise. “Det ved jeg ikke, det tænker jeg ikke særlig meget over” griner hun. “Der er også mange dage hvor jeg vågner op, kigger mig i spejlet og tænker ‘Er jeg model?” Siger hun. 

Da Anne-Mette var meget lille, drømte hun om at blive model, men da teenageårene kom forsvandt den hurtigt. “Jeg var træt af mit udseende, jeg var alt for tynd og lignede ikke de andre” fortæller hun. Derfor har hun heller aldrig overvejet at søge ind som model.  Det hele startede da hun for få år tilbage, da hun først blev stoppet på gaden under en ferie i Paris, og efterfølgende hjemme i Danmark blev stoppet af en scout fra Unique Models. I dag oplever Anne-Mette Ryom ofte at blive stoppet på gaden af modelbureauer, men nu er hun hos Unique og det er hun glad for.


Når Anne-Mette Ryom ikke betæder en af de mest eftertragtede catwalks i Danmark, går hun i 2G i gymnasiet i Silkeborg. Hendes råd til piger, der drømmer om at arbejde som model, er at få taget nogle gode billeder og sende dem ind til forskellige modelbureauer. “Det kan aldrig skade at prøve” siger hun. Derudover fortæller hun, at man skal være sød og tålmodige for at kunne komme positivt igennem en dag som i dag.

// Josephine


bottom of page