top of page

JUL-EOPSKRIFT // 1 BASE – 4 FORSKELLIGE HAVREGRYNSKUGLER
Så snart det bliver mørt udenfor, bliver det noget nemmere at lade julestemningen trænge ind i kroppen. I går tændte Andreas og jeg stearinlys, skrugede op for julemusikken og gik i køkkenet for at lave lidt danske jule-gotter. Vi har ingen ovn (det er der nærmest ingen i Vietnam, der har) så småkager var udelukket og i stedet kastede vi os over havregrynskugler.

Vi havde købt en helt masse forskellige ingredienser ind, som vi fik delt op i fire bunker, der skulle blive til fire forskellige havregrynskugler med forskellige smag. Det var altså helt improviseret og uden opskrift, men de blev alle fire virkelig gode, og derfor tænkte jeg, at I skulle have del i opskrifterne.

Alle fire havregrynskugler er lavet ud fra samme base. Vi lavede basen i én stor skål og delte den derefter op i fire. Til basen skal du bruge: 200 gram smør 350 gram havregryn 200 gram sukker 10 spiseske ren mørk kakaopulver

Havregryn, sukker og kakaopulver blandes i en skål. Derefter tager du smøren og brækker over i mindre stykker og kommer ned i skålen til de andre ting. Smørret skal IKKE smeltes. Herefter ælder du dejen, som dog vil have lidt svært ved at samle sig og hænge sammen, men det er okay på det her stadie.

Når du har lavet din base, er du klar til at kaste dig ud i de fire forskellige varianter.

DEN KLASSISKE MED MANDEL ESSENS OG KOKOS

For mig er den her havregrynskugle den klassiske, men jeg ved at andre mener, at den klassike er uden mandel essens og i stedet med vanilje. Any way, så smager den virkelig godt! DET SKAL DU BRUGE: 1/4 af din base 1 tsk mandel essens 4 spsk sort kaffe 100 gram kokosmel

Start med at put en lille håndfuld kokosmel ned i den base, efterfulgt af de to andre ingredienser. Nu skulle massen gerne være mere sammenhængende end basen, og så er det bare at rulle kuglerne i mundrette størrelser og trille dem i kokos. Smag eventuelt “dejen” til inden du ruller kuglerne. Måske du vil have lidt mere mandel essens i?

DEN MED MANDLER OG CHOKOLADEOVERTRÆK

Den her smager afsindigt godt og hvis du smelter chokoladen rigtigt, uden at give den fór meget varme, så bliver den sprød uden på og blød inden i, når du spiser den. DET SKAL DU BRUGE: 1/4 af din base 100 gram mandler 100 gram chokolade (Jeg foretrækker lys, fordi den i forvejen er meget rig på mørk kakao.) 1 spsk mørk kakaopulver 2 spsk sort kaffe.

Start med at smut alle mandlerne og ham dem meget fint. Tag ca. 10 mandler til siden, som ikke skal hakkes, men i stedet blot deles i to. De skal bruges til pynt. Når du har smuttet og hakket mandlerne, kommer du dem op i din base sammen med de øvrige ingredienser. Tilsæt eventuelt lidt mere kaffe, hvis du synes massen er blevet for tør. Nu er du klar til at rulle kuglerne.

Når kuglerne er rullet smelter du halvdelen af din chokolade i en mikrobølgeovn. Der må gerne være lidt chokolade tilbage i skålen, som endnu ikke er smeltet når du tager det ud. Skynd dig at kom resten af chokoladen op i den flydende chokolade og lad varmen herfra, smeltet det sidste.

Nu er du klar til at overtrække dine havregrynskugler. Lad dem balancere en af gangen på spidsen af en kniv, mens du med en ske hælder den flydende chokolade udover. Hold lidt igen med chokoladen og brug eventuelt skeen til at få havregrynskuglen dækket helt. Sæt alle kuglerne på et spækbræt og stil dem på køl i en times tid, så chokoladen størkner igen før de spises.

DEN MED APPELSIN OG NUTELLA

Den her smager SÅ syndigt, men den er altså virkelig god – og alle kalorierne værd, hvis du spørg mig 😉 DET SKAL DU BRUGE: 1/4 af din base 1 stor økologisk appelsin (de danske appelsiner har ikke så meget saft i sig, så måske du skal bruge to.) 4 spsk nutella 100 gram havregryn

Bland din base, saften fra appelsinerne og nutellaen sammen. Herefter tager du appelsinskallerne og kommer i en gryde med kogende vand, kanel og sukker. Lad det stå og simre til skallerne er helt bløde. Herefter tager du skallerne op på et skærebræt og skær dem i meget små firkanter. Firkanterne gemmer du i midten af dine havregrynskugler (én i hver) når du triller dem. Så får du en ekstra lille jule-appelsin-overraskelse, når du spiser havregrynskuglerne. Til sidst triller du de runge kugler i havregryn.

Lyder det lidt for besværligt med appelsinskallerne? Så smid dem bare ud når du har brugt saften og tril dem uden skaller i. Havregrynskuglerne smager stadig fantastisk.

DEN MED KAFFE OG PEANUTS

Pinuts er måske ikke den mest julede nød, men den er meget tilgængelig her i Vietnam og derfor ville vi gerne prøve at integrere den i en af vores havregrynskugler. Resultatet blev rigtig vellykket og de smager fantastisk. DET SKAL DU BRUGE: 4 spsk sort kaffe 1/2 tsk kaffepulver 150 gram peanuts 2 spsk sukker

Hak dine peanuts fint og fordel efter halvdelen op i skålen med din base og gem den anden halvdel til pynt. Kom resten af ingredienserne i basen og tril havregrynskuglerne. Slut af med at trille kuglerne i peanuts.

Lidt julestemning helt fra Vietnam ;-)Jeg håber, at I har en dejlig jul og vil nyde de her havregrynskugler lige så meget som mig.. Nu du er her på bloggen, kan du jo også smutte ind forbi det indlæg jeg lagde ud tidligere i dag, hvor du har mulighed for at vinde et gavekort til fem timers professionel pilates undervisning! Du deltager i konkurrencen ved at klikke her:

Comments


bottom of page